Specialistische zorg
voor klachten in het hoofd- hals- en kaakgebied
Onderdeel van
Fysio Michielsen-van Rossem

Week van de aangezichtsverlamming: 1 tot 7 maart en 18 maart 2023.

Een aangezichtsverlamming heeft een enorme impact op de individuele persoon en zijn omgeving. Deze impact (fysiek, functioneel, psychosociaal) wordt vaak erg onderschat. Bovendien worden mensen die getroffen worden door een aangezichtsverlamming, nog te vaak geconfronteerd met onwetendheid en onbegrip.

Een eerste stap om op een goede manier om te gaan met een aangezichtsverlamming, begint bij inzicht in en communicatie over ...

We hopen met deze ‘Week van de aangezichtsverlamming’ een eerste aanzet te geven tot meer inzicht en betere communicatie over deze aandoening.

Initiatieven

  • ‘Café Facial’ op zaterdag 18 maart 2023: enkel voor lotgenoten en hun naasten

Dit is een bijeenkomst, georganiseerd voor en door 'lotgenotengroep aangezichtsverlamming' in samenwerking met de werkgroep aangezichtsverlamming van de Arteveldehogeschool. 
Dit is een gesloten bijeenkomst, enkel toegankelijk voor lotgenoten en hun naaste omgeving.
Inschrijven is noodzakelijk en kan tot en met 12 maart 2023.
Klik hier voor alle informatie over Café Facial. 

  • Informatie en advies via verschillende kanalen

Help mee om via verschillende media informatie en advies te verspreiden over deze aandoening. Brochures vindt u verder op deze pagina. Nodig mensen uit voor Café Facial en deel de uitnodiging

Aangezichtsverlamming

Een aangezichtsverlamming treedt op wanneer er een uitval is in de neurologische aansturing van het aangezicht. Men maakt grofweg een onderscheid tussen een centrale versus perifere aangezichtsverlamming, afhankelijk van de plaats van de beschadiging. Vooral met betrekking tot perifere aangezichtsverlamming heerst nog veel onwetendheid en onbegrip. Een perifere aangezichtsverlamming treedt op bij een beschadiging in het verloop van de aangezichtszenuw of nervus facialis. Deze is gelegen tussen de hersenstam en het aangezicht.

In westerse landen komt een perifere aangezichtsverlamming voor bij ongeveer 40/100 000 inwoners. Dit betekent voor België dat er jaarlijks ongeveer 4 560 mensen worden getroffen. De oorzaken zijn divers.

Voor meer informatie en tips:

Lotgenotencontact

Veel mensen die getroffen worden door een aangezichtsverlamming voelen de nood om iemand te ontmoeten die hetzelfde heeft meegemaakt. Het is geweten dat contact met lotgenoten zeer ondersteunend en zelfs bevorderend kan zijn in het herstel- en verwerkingsproces. De keuze om aan te sluiten bij een lotgenotengroep is natuurlijk heel persoonlijk en zeker niet iedereen voelt deze behoefte.

De ‘Lotgenotengroep aangezichtsverlamming’ is een vereniging die tot doel heeft om er te zijn voor lotgenoten, familieleden en naastbetrokkenen van personen met een aangezichtsverlamming. De werking is gebaseerd op vier pijlers: informatie, contact, vorming en ontspanning. Aan de hand van infoavonden, gespreksbijeenkomsten, cursusreeksen en uitstappen wordt getracht om de verwerking, zelfstandigheid en weerbaarheid van lotgenoten, familieleden en naastbetrokkenen binnen deze problematiek te stimuleren en te ondersteunen.

Het eerstvolgende initiatief, Café Facial, gaat door op 18 maart 2023.
Klik hier voor alle informatie over Café Facial.