Specialistische zorg
voor klachten in het hoofd- hals- en kaakgebied
Onderdeel van
Fysio Michielsen-van Rossem
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Behandeling duizeligheid Eindhoven

Duizeligheid is vervelend en kan u beperken in uw dagelijks leven. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren of hebben hoofdpijn of nekklachten.

Er zijn veel oorzaken van duizeligheid en er is lang niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij een aantal vormen van duizeligheid kan de manueel en/of orofaciaal fysiotherapeut u helpen.

Manuele therapie duizeligheid

Wat ik voor u kan betekenen
Uit onderzoeken blijkt dat manuele therapie bepaalde vormen van duizeligheidsklachten kan verminderen. Tijdens het onderzoek kijken we of uw bewegingsapparaat (het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) of het evenwichtsorgaan de duizeligheid veroorzaakt. Een éénmalig consult bij de manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kan verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.

BPPD (Positieduizeligheid)

BPPD is de meest voorkomende vorm van duizeligheid en uit zich in terugkerende aanvallen van draaiduizeligheid of soms ook een zweverig gevoel of het gevoel van vallen. De duizeligheid treedt kortdurend op (hooguit één minuut) door een plotselinge verandering van de stand  van het hoofd (bijvoorbeeld omdraaien in bed, naar boven kijken of bukken). De klachten kunnen ontstaan na een periode van bedrust, een hoofdletstel of een operatie. Maar vaak is er geen enkele aanleiding voor het ontstaan van deze klachten te vinden. De klachten worden veroorzaakt door een soort steentjes die van nature in het evenwichtsorgaan aanwezig zijn, maar op een verkeerde plek terecht zijn gekomen.  Afhankelijk van de plek waar de oorsteentjes terecht gekomen zijn, kunnen verschillende behandelmethoden uitgevoerd worden om de steentjes weer op hun plek terug te brengen. Hierdoor kan de aandoening effectief en in korte tijd worden opgelost (meestal in 1-3 behandelingen).

Cervicogene duizeligheid

Cervicogene duizeligheid is duizeligheid die zijn oorsprong heeft in de nek en gaat altijd gepaard met nekpijn en problemen met het bewegen van de nek. De duizeligheid kenmerkt zich door een licht gevoel in het hoofd en een onstabiel gevoel. De therapie bestaat uit diverse oefeningen en behandeltechnieken om de spieren in de nek te trainen en te ontspannen. Ook kracht van nekspieren en soepelheid van de gewrichten in de nek is van belang. Manuele therapie kan hierbij helpen.

Vestibulaire revalidatie

Vestibulaire revalidatie is ook een mogelijke behandelmethode bij duizeligheid. Deze revalidatie is nodig wanneer u te maken heeft met duizeligheid die wordt veroorzaakt door verminderde functie of uitval van het evenwichtsorgaan. In veel gevallen is een ontsteking in het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw de oorzaak. Na enkele dagen bedrust is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen zodat het lichaam training krijgt om de uitval te compenseren zodat de klachten sneller zullen verdwijnen. Indien de klachten aanhouden kunnen specifieke oefeningen helpen.

Fysiotherapie bij duizeligheid

Doordat wij duizeligheidsklachten zo interessant vinden, hebben onze fysiotherapeuten de laatste jaren veel extra opleidingen gevolgd voor de behandeling van duizeligheidsklachten. Naast de basisopleiding zijn er ook diverse masterclasses gevolgd bij het Nederlands Paramedisch instituut en bij het duizeligheidscentrum in Apeldoorn. In november 2019 is de cursus "Duizeligheid bij kinderen" gevolgd. Daarnaast zijn onze specialisten in juni 2019 naar London geweest voor een 4-daagse duizeligheidscursus bij het University College London Hospitals. Daar was veel aandacht voor minder bekende vormen van duizeligheid waar we als fysiotherapeut bij kunnen worden betrokken zoals PPPD, visual induced dizziness en duizeligheid als restklacht bij migraine en Menière. In 2020 is er nog de volgende aanvullende opleiding gevolgd: "Advanced rehabilitation for vestibular disorders and cervicogenic dizziness" en "BPPV - clinical cases", beiden gegeven door Nicole Acerra.
In 2023-2024 volgden we weer nieuwe cursussen en congressen.
-Het duizeligheidscentrum organiseerde voor het eerst de cursus voor functionele en psychosomatische klachten.
-In Antwerpen bezochten we een "Ïnternational Vestibular Course".
- Binnenkort het symposium van het duizeligheidscentrum in 2024; Duizeligheid bij de oudere mens "Grijs, Gruis & (nog niet) Gevallen".
We doen dit altijd samen met andere fysiotherapeuten in onze regio die zich, net als wij, ook extra verdiepen in duizeligheid. Met hen komen we ook regelmatig bij elkaar om te overleggen. In Veldhoven is dit Irene Hofkens van praktijk voor Fysiotherapie Veldhoven Zuid. En in Helmond zijn dat Joeri van Oeffel en Marjolein Mijs. Voor meer informatie kijk ook op hun websites: www.fysioveldhoven.nl en www.fysiovertigo.nl

Orofaciale fysiotherapie bij duizeligheid

Wist u dat mensen die zich direct na het ontstaan van een duizeligheidsklacht melden bij een gespecialiseerde fysiotherapeut, minder lang en minder hevige klachten hebben? Blijf daarom niet te lang met uw klachten rondlopen.

Verwijzing is mogelijk door uw huisarts, neuroloog, KNO-arts of andere specialist. Maar ook zonder verwijzing bent u hartelijk welkom voor een deskundig advies.
Voor meer informatie: www.duizeligheidscentra.nl  Dit is een landelijke website die is opgezet door een samenwerking van meerdere duizeligheidscentra, mede op initiatief van Maastricht UMC+. Deze website biedt extra informatie over duizeligheid. Daarnaast kunt u zien waar behandelingen voor duizeligheid zoals fysiotherapie, psychologische behandelingen en revalidatie bij u in de regio worden aangeboden.
Ook op deze pagina's kan u meer informatie vinden: www.kenniscentrumduizeligheid.nl/kenniscentrum-duizeligheid of Rotterdams Duizeligheidscentrum
Voor meer uitleg kunt u kijken naar een voorlichtingsfilm van prof. Kingma. Hij legt uit hoe onze evenwichtsorganen werken en wat er gebeurt als deze niet meer zo goed werken. Klik op de volgende link: Evenwicht | Hersen+Zenuw Centrum (mumc.nl)
Ook op youtube.com zijn een aantal filmpjes van hem te zien met uitleg over duizeligheid. Hieronder kunt u doorklikken op de video's:
Waarom verpest het evenwichtsorgaan de levens van miljoenen mensen? (1/5) - YouTube
Waarom word je duizelig als je dronken bent? (2/5) - YouTube
Waarom word je wagenziek? (3/5) - YouTube
Hoe kun je iemand laten omvallen? (4/5) - YouTube
Waarom belanden mensen met evenwichtsproblemen bij de psychiater? (5/5) - YouTube