Specialistische zorg
voor klachten in het hoofd- hals- en kaakgebied
Onderdeel van
Fysio Michielsen-van Rossem
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Hoofdpijnbehandeling Eindhoven

Hoofdpijn kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Veel mensen zijn bekend met verschillende vormen van hoofdpijn die in meer of mindere mate aanwezig zijn. Gelukkig zijn er steeds meer inzichten en mogelijkheden om deze klachten te verminderen.

Manuele therapie bij hoofdpijn

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er goede resultaten zijn te behalen bij de manueel therapeutische behandeling van een aantal vormen van hoofdpijn. Dit is met name het geval bij spierspanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn uit de nek) en hoofdpijn als gevolg van kaakklachten. Migraine en hoofdpijn als gevolg van medicatiegebruik zijn andere veel voorkomende vormen van hoofdpijn. Deze zijn niet direct te beïnvloeden met fysiotherapie of manuele therapie. Vaak treden meerdere soorten hoofdpijn tegelijkertijd op waardoor manuele technieken of behandeling van triggerpoints (pijnpunten in de spieren) in combinatie met training van de nekspieren toch een positief resultaat kan hebben op klachtenvermindering.

Spannings hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofpijn. Deze hoofdpijn is meestal aan twee kanten van het hoofd aanwezig en kan gelokaliseerd zijn vanaf hoog in de nek naar de slapen of het voorhoofd. De pijn is meestal matig van intensiteit en er kan een bandgevoel om het hoofd ervaren worden. De pijn wordt over het algemeen niet erger door lichamelijke inspanning. Er is hierbij geen sprake van misselijkheid of braken en de tijdsduur kan wisselen van minuten tot dagen.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn komt minder vaak voor en is afkomstig vanuit de nek. Bij deze vorm is de hoofdpijn meestal aan één kant aanwezig. Soms is er een trauma van het hoofd of de nek voorafgegaan aan het krijgen van de hoofdpijn.

Relatie hoofdpijn met de nek en de kaak

Hoofdpijn en kaak.
Er bestaat een nauwe relatie tussen hoofd, kaak en de nekregio. Deze relatie is zowel  vanuit spieren en gewrichten als vanuit het zenuwstelsel aanwezig. Hierdoor is het mogelijk dat een stoornis in de kaakregio, ook hoofd- en nekpijn kan geven. Het kan zelfs zo zijn dat er geen kaakklachten gevoeld worden, terwijl ze wel aanwezig zijn. Het is dus niet vreemd dat een probleem in de kaak vaak niet herkend wordt als de oorzaak van hoofd- of nekpijn. Het stellen van een goede diagnose is dus belangrijk en de orofaciaal fysiotherapeut is hiervoor de meest aangewezen fysiotherapeut!

Watson hoofdpijn therapie

Hoofdpijnbehandeling volgens de Watson Headache Approach
Er zijn een aantal verschillende vormen van hoofdpijn te onderscheiden, met verschillende onderliggende oorzaken.
Uit onderzoek blijkt dat sommige vormen van hoofdpijn soms kunnen worden veroorzaakt door een overgevoelig deel van de hersenen. Bepaalde medicijnen hebben als doel dat deel van de hersenen minder gevoelig te maken, om zo de pijn te verminderen. Helaas hebben deze medicijnen een tijdelijk effect en verschillende bijwerkingen. De Watson Headache Approach is een behandeltechniek om hetzelfde effect te bereiken.

Het deel van de hersenen dat overgevoelig kan worden bevindt zich onderaan in de schedel en noemen we de hersenstam. Het bestuurt de vitale functies, zoals ademhaling, temperatuur en bloeddruk. Ook ontvangt het informatie vanuit de nek, hoofd, gezicht, kaak en bloedvaten in het brein. Deze informatie wordt vervolgens doorgegeven aan de rest van het brein. Wanneer de hersenstam overgevoelig is, dan wordt normale informatie vanuit bijvoorbeeld de nek verkeerd geïnterpreteerd en kan je hoofdpijn krijgen.

Tijdens de behandeling met de Watson methode wordt de hoofdpijn tijdelijk opgewekt en vervolgens verminderd m.b.v. speciale technieken. Hierdoor wordt de hersenstam uiteindelijk minder overgevoelig, waardoor de hoofdpijnklachten zullen verminderen.

Orofaciale fysiotherapie bij hoofdpijn

Voor meer informatie, neem een kijkje op www.watsonheadache.com (Engelse site).