Specialistische zorg
voor klachten in het hoofd- hals- en kaakgebied
Onderdeel van
Fysio Michielsen-van Rossem
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Whiplash associated disorder

Whiplash gerelateerde klachten, of whiplash associated disorders (WAD) in het Engels, is de officiële naam voor klachten na een (auto)ongeval. Bij een dergelijk ongeval beweegt het hoofd plotseling naar voren en naar achteren waardoor de spieren en banden in de nek overbelast worden. Hierdoor kunt u nekklachten krijgen.

Nekklachten na ongeluk

Er zijn verschillende klachten die kunnen optreden na een ongeval, waarbij pijn in de nek de meest voorkomende is. Ook hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de schouders of armen, stijfheid van de nek, tintelingen in de armen of handen en misselijkheid kunnen bij het klachtenpatroon horen. Lang niet iedereen houdt klachten over na een ongeval en de klachten zijn per persoon verschillend. De klachten kunnen meteen komen, maar ook pas een paar dagen na het ongeluk. Het maken van een röntgenfoto of MRI bij whiplash gerelateerde klachten is bijna nooit nodig, omdat er in de meeste gevallen niks afwijkends op te zien is.

Behandeling whiplash associated disorder

Na een ongeval waarbij er nekklachten optreden is het van belang het natuurlijke herstel van de nek zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doet u door rustig regelmatig met de nek te bewegen om de normale beweeglijkheid en spieractiviteit te behouden. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen hierbij helpen. Door specifieke mobiliserende en ontspannende technieken, oefeningen voor de nek, hals en rug en tips hoe u het beste om kan gaan met uw klachten, kan de fysio- of manueeltherapeut u helpen bij het verminderen van whiplash gerelateerde klachten.

Klachten whiplash

Concentratieverlies, vermoeidheid, visusstoornissen en verminderd geheugen
Soms hebben mensen langere tijd last van een verminderde concentratie, vermoeidheid, wazig zien of een minder goed geheugen na een ongeval. Ook dit kan bij het klachtenbeeld van whiplash gerelateerde klachten horen. Deze klachten zijn erg vervelend en kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Gelukkig kunnen onze therapeuten u ook hierbij helpen.

Speciale oefeningen gericht op het trainen van het brein en de reacties van de ogen kunnen helpen bij het verminderen van deze klachten. Uw therapeut kan u hierover informeren en begeleiden bij deze specifieke oefentherapie.